Skip to main content

Somatik, beynimizin kasları algılama ve hareket ettirme şeklini yeniden eğitmenin bir yolu olan hareket terapisidir. Vücutla çalışmanın oldukça ince ama etkili bir yoludur.
Somatik terimi, ‘bedensel‘ veya ‘vücuda ait‘ anlamına gelir. Thomas Hanna, Moshe Feldenkrais’in yöntemlerinden etkilenerek Somatik alanını geliştirdi. Hanna, belirli vücut çalışma işleyişinin, kendilerini kısıtlayıcı şekillerde tutan kasların kontrolünü yeniden kazanmak için postür güçlükleri olan insanlara nasıl yardımcı olduğunu gözlemledi.
Somatik, beden-zihin entegrasyonu ile ilgilidir. Gelişimsel nedenler, alışılmış kalıplar, duygusal stres, yaralanmalar veya travma nedeniyle kaslarımız sıkışabilir veya hareketlerimiz kısıtlanabilir. Beyni yeniden eğitmek için küçük, yavaş ve nazik hareketler kullanılır, böylece bu gerilen kaslar gevşetilebilir ve daha işlevsel bir şekilde hareket ettirebilir.

somatic 2

Nasıl çalışır?

İnsan beyni ve sinir sistemi stres, ruh sağlığı bozuklukları ve travmalardan olumsuz etkilenir. Bu durum özellikle solunum bozuklukları ve kas kullanımında fark edilir; sık sık gerginlik, ağrı, sızı ve hatta sağlık sorunları olarak yaşanır. Bu rahatsız edici ve acı verici etkiler, kişinin zihinsel ve duygusal sıkıntısını güçlendirir.

Geleneksel konuşma terapisi, öncelikle bir kişiyi beyin ve zihin yoluyla iyileştirmeye yönelik “yukarıdan aşağıya” bir yaklaşım olan düşünce ve duygulara odaklanır. Somatik terapiler ise vücuttaki duyumlara odaklanır ve “aşağıdan yukarıya” bir yaklaşım olarak vücudun nörolojisinden yararlanır. Her iki tedavi edici yöntemin kombinasyonu, beyin-vücut işleyişini yeniden ayarlanmasına yardımcı olduğundan, güçlü ve etkilidir.

Somatik Terapi

Geniş psikoterapi ailesinde yer almasına rağmen, Somatik Psikoterapi benzersiz bir disiplindir. Soma, “canlı beden” anlamına gelen Yunanca bir kelimedir, bu nedenle Somatik Psikoterapi, bedensel deneyimi karşılıklı, nedensel ve psikolojik deneyimden kaynaklanan olarak 3 farklı bakış açısını dahil ederek sözel psikoterapiye önemli bir boyut katar. Yalnızca düşünce, duygu ve bedensel deneyimin ayrılmaz bir şekilde bağlantılı olduğu (bir beden zihni yaratarak) değil, aynı zamanda bir deneyim alanında diğerine dikkatli bir şekilde erişilerek değişimin sağlanabileceği inancına dayanır.

Somatik deneyimleme terapisi olarak da bilinen somatik terapi, zihni, bedeni ve ruhu terapiye dayalı iyileşme çalışmasına dahil eder. Somatik terapi, zihin ve beden bağlantısı yoluyla Travma Sonrası Stres Bozukluğu ve diğer zihinsel ve duygusal sağlık sorunlarının etkilerini tedavi etmeyi amaçlar ve beden merkezli bir yaklaşım kullanır.

Belirgin bir şekilde zihne odaklanan Bilişsel Davranışçı Terapi gibi standart zihinsel sağlık terapisi türlerinin aksine, somatik terapi, hastaları iyileşme yolculukları boyunca desteklemek için yoga, nefes çalışması ve meditasyon gibi beden odaklı yöntemleri içerir. Ek olarak, konuşma terapisini ve zihin-beden egzersizlerini de içerir.

Bu terapi, sorunları yalnızca sözlü olarak çözmek yerine, fiziksel bir bedenin stres, gerilim ve travmaya nasıl tutunduğunu açığa çıkarmaya yardımcı olmayı amaçlar.

Somatik Terapi Neye Yardımcı Olabilir?

Herkes geleneksel sözel etkileşimli psikoterapiye alternatif olarak somatik terapiyi deneyebilir. Çeşitli zihinsel ve fiziksel sağlık sorunları için kullanılır.
Somatik terapinin kullanıldığı psikolojik sorunlar şunları içerir:

  • Travma Sonrası Stres Bozukluğu
  • Endişe
  • Bağımlılık
  • Yas
  • Depresyon
  • Stres

Fiziksel olarak, somatik terapi şu konularda yardımcı olabilir:

  • Kronik ağrı
  • Sindirim sistemi rahatsızlığı
  • Cinsel işlev bozukluğu
  • Fibromiyalji

Temellendirme ve farkındalık üzerine odaklandığı için bu terapi, kendileriyle ve yaşamdaki deneyimleriyle daha fazla iletişim kurmak isteyen herkes için etkili bir seçenek olabilir.
Hepimiz stresli, yoğun bir hayat sürüyoruz ve hepimizin vücudunun bazı bölümlerinde gerilim noktaları var. Sakin ve mutlu bir duruma yol açan yatıştırıcı ve onarıcı hareketlerle bu gerilmiş noktaların kilidini açın!

“Zihin rüzgar gibi, beden de kum gibidir. Rüzgârın nasıl estiğini bilmek istiyorsanız, kuma bakabilirsiniz.”
~ Bonnie Bainbridge Cohen